Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Γαλατόπιτα αποκριάτικη!!!


Μπήκαμε για τα καλά στην αποκριάτικη περίοδο και τι πιο παραδοσιακό από μια επίκαιρη γαλατόπιτα, πανεύκολη και... yummy!!!

Υλικά:

  • 8-9 φύλλα κρούστας για γλυκά
  • 1/2 κούπας βούτυρο ή μαργαρίνη
  • 1/4 κ.γ. κανέλα
  • 3 αυγά μεγάλα
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 3 κούπες γάλα ζεστό
  • 1/4 κ.γ. βανίλια
  • ζάχαρη άχνη και κανέλα για το πασπάλισμα
Εκτέλεση:

Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι ή πυρέξ με διάμετρο 30 εκ. Σουφρώνουμε ένα - ένα τα φύλλα κρούστας, ξεκινώντας από την κοντή πλευρά και τα στρώνουμε μέσα στο ταψάκι σε κύκλο, έτσι ώστε να σχηματίζουν βαθιές πτυχές, αλλού μεγάλες κι αλλού μικρότερες ώσπου να γεμίσει το ταψί. Λιώνουμε το βούτυρο και με ένα πινέλο αλείφουμε τα στρωμένα φύλλα, να βουτυρωθούν καλά ανάμεσα στις πτυχές και στην επιφάνεια. Πασπαλίζουμε με την κανέλα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου, 25΄- 30΄, να ροδίσουν καλά.
Στο μεταξύ, χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη σ' ένα μπολ και συνεχίζοντας το χτύπημα, ρίχνουμε μέσα λίγο λίγο το γάλα και τη βανίλια. Βγάζουμε το ταψί με τα ψημένα φύλλα από το φούρνο, περιχύνουμε με το μίγμα των αυγών, ρίχνοντάς το κουταλιά κουταλιά και προσέχοντας να πάει παντού ανάμεσα στις πτυχές. Βάζουμε την πίτα στο φούρνο και συνεχίζουμε το ψήσιμο στους 180 βαθμούς για 25΄- 30΄, να πήξει η κρέμα.
Σερβίρουμε τη γαλατόπιτα ζεστή, πασπαλισμένη με ζάχαρη άχνη και κανέλα. (Όση περισσέψει, φυλάξτε τη στο ψυγείο και ζεστάνετέ την πριν τη σερβίρετε και πάλι)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου