Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2009

Κουραμπιέδες!!!


Και αυτή η πεντανόστιμη συνταγή περνάει από γιαγιά σε μαμά...

Υλικά:

  • 640 γρ. βούτυρο γάλακτος
  • 2 σακουλάκια ζάχαρη άχνη (τα 200 γρ. μέσα στη ζύμη)
  • 3 βανίλιες (ή 2 βανίλιες και λίγη εσάνς βανίλιας)
  • 2/3 φλυτζανιού του καφέ κονιάκ
  • 1 κούπα καβουρδισμένα αμύγδαλα χοντροκομμένα
  • 1/2 κ.γ. σόδα
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κιλό αλεύρι μαλακό
Εκτέλεση:

Χτυπάμε το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη για 10 περίπου λεπτά μέχρι να αφρατέψει και να ασπρίσει το μείγμα. Έπειτα τις βανίλιες, το κονιάκ στο οποίο έχουμε διαλύσει τη σόδα και λίγο - λίγο το αλεύρι, στο οποίο έχουμε προσθέσει το μπέικιν. Όταν φθάσουμε στο μισό αλεύρι, προσθέτουμε τα καβουρδισμένα αμύγδαλα και συνεχίζουμε με το υπόλοιπο αλεύρι.
Πλάθουμε σε ότι σχήμα θέλουμε και ψήνουμε στους 150 βαθμούς για 15 περίπου λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν καλά και πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη άχνη.

Καλή επιτυχία και Καλά Χριστούγεννα!!!

Σιρόπι


Το σιρόπι αυτό, προσαρμόζοντας τις ποσότητες, μπορείτε να το χρησιμοποιείτε σε όλα τα σιροπιαστά γλυκάκια και φυσικά και στα μελομακάρονα!!

Υλικά:

  • 1 κούπα νερό
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1 κούπα μέλι
  • φλούδα από 1 λεμόνι
  • 1 ξύλο κανέλα
  • 1 κ.γ. χυμό λεμόνι
Βράζουμε όλα τα υλικά για 5' με 7' και περιχύνουμε το γλυκό μας αναλόγως τη συνταγή μας. Τα μελομακάρονα καλό είναι τα σιροπιάζουμε ενώ το σιρόπι είναι χλιαρό προς ζεστό και τα μελομακάρονα κρύα (από πάνω σκορπάμε χοντροκομένα καρύδια).

Μελομακάρονα!!


Η συνταγή είναι της μαμάς μου, που ήταν της μαμάς της και πάει λέγοντας!!!

Υλικά:

  • 1 κιλό αλεύρι μαλακό
  • 3 κούπες αραβοσιτέλαιο (όχι τελείως γεμάτες)
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γ. σόδα
  • λίγο αλάτι
  • 1/2 κούπα χυμό πορτοκάλι
  • 1 φλυτζανάκι του καφέ κονιάκ
  • 1 κ.γ. κανέλα σκόνη
  • 1/2 κ.γ. γαρύφαλλο σκόνη
Εκτέλεση:

Σ' ένα μπωλ, χτυπάμε το λάδι με το πορτοκάλι και τη ζάχαρη για λίγο και έπειτα προσθέτουμε το κονιάκ στο οποίο έχουμε διαλύσει τη σόδα, κατόπιν το αλάτι, την κανέλα, το γαρύφαλλο και σιγά - σιγά το αλεύρι, στο οποίο έχουμε προσθέσει το μπέικιν πάουντερ.

Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για περίπου 20-25 λεπτά (αναλόγως το φούρνο).

Αν θέλουμε, μπορούμε να σιροπιάσουμε λιγότερο χρόνο κάποια κομμάτια και να τα καλύψουμε με κουβερτούρα, την οποία έχουμε λιώσει σε μπεν-μαρί.

Καλή σας επιτυχία!!!